گاز مبرد R22
پرکاربردترین مبرد مورد استفاده در تهویه به علت فشار کاری و راندمان بالا، گاز R22 از دستع Hcfc است. اما به علت آسیب رساندن به لایه اوزون استفاده از آن کاهش پیدا کرده و قرار است تا ۲۰۲۰ بهطور کامل کنار گذاشته شود.
گاز مبرد R407c
جایگزین مناسب و معمول برای R22 گاز R407c میباشد که ترکیب چند هیدروفلوئورکربن مانند دیفلوئورو متان و پنتا فلوئورو متان است که خواص ترمودینامیک و توانایی کار کردن در سیکل دما متوسط را نیز دارا میباشد. در سیستم های تبرید جدید استفاده از R407c رواج بیشتری دارد.
گاز مبرد R134a
تترا فلوئورو اتان یا R134a از دو اتم هیدروژن، جهار اتم فلوئور و دو اتم کربن تشکیل شده است. R134a از دسته Hfc ها به حساب میآید، بنابراین تاثیر مخربی بر روی لایه اوزون ندارد. مبرد R134a غیر قابل اشتعال و انفجار بوده و میزان سمی بودن آن نیز در سطح استاندارد میباشد. خواص ترمودینامیکی R134a مشابه R12 و دمای جوش آن c̊ ۱/۲۶- است.
گاز مبرد R410A
این ماده از ترکیب چند هیدرو فلوئورو کربن تشکیل شده است. با توجه به اینکه در ساختار R410A گاز کلر وجود ندارد، آسیب به لایه اوزون وارد نمیکند و اثرات مخرب زیست محیطی ندارد.
مبرد R410A بازدهی بیشتر و فشار کاری بالاتری به نسبت گازهای R22 و R407c دارد و گزینه مناسبی برای سیستم های تبرید و تهویه میباشد.
گاز مبرد R404A
خواص ترمودینامیکی این مبرد شباهت زیادی به R22 دارد و در مواردی عملکرد بهتری نسبت به آن در دستگاه های چیلر دارد. این ماده مبرد در بازه دمایی c̊ ۴۵- تا c̊ ۱۵ کار میکند و جایگزین مناسبی برای R22 است. این گاز بدون رنگ و غیرقابل اشتعال است و به راحتی با آب واکنش نشان نمیدهد. البته در صورت تماس مستقیم با بدن میتواند مضر باشد.
تشریح رنگ کپسول گاز مبرد
شرکت های تولید کننده ماده سرمازا به طور معمول برای نگه داری این نوع گاز از کپسول استفاده میکنند و هر یک از کپسول هارا نیز به رنگ خاصی انتخاب میکنند تا نشانگر مبرد خاصی باشد، این موضوع از مخلوط کردن اشتباه مبردها جلوگیری میکند. بهتر است که همیشه پیش از استفاده از کپسول مبرد، لیبل روی کپسول خوانده شود. تصویر زیر رنگ بندی کپسول انواع مختلف گاز مبرد را نشان میدهد.